Аеліта Моторс Новини

Свіжі та актуальні новини від Аеліта Моторс.

  1. Новини
  2. Жінки в науці. Два покоління, такі різні й такі схожі
07.03.2021
Новини від СЕАТ

Жінки в науці. Два покоління, такі різні й такі схожі

Жінки завжди мали вагоме значення для науки. Вони відігравали важливу роль у дослідженнях, розвитку технологій, створенні нової техніки. Автомобільна промисловість також не обійшлася без жіночого впливу. Наприклад, актриса німого кіно Флоренс Лоуренс винайшла покажчики повороту. А дружина самого Карла Бенца - Берта Бенц, яка сама була чудовим механіком, винайшла гальмівні колодки.

1

Але навіть незважаючи на це, жінки все ще залишаються в меншості у технічних галузях: інженерія, технології, математика. Згідно з інформацією, зібраною ЮНЕСКО, лише 35% студентів, які вивчають ці напрямки в ВУЗах та інших навчальних закладах, жіночої статі. Можливо, ситуація така через в усталені стереотипи, згідно з якими «технічні професії - не жіноча справа», а вже з раннього віку багато дівчат думають, що подібні галузі - це не для них. З нагоди Міжнародного дня жінок і дівчаток у науці компанія SEAT вирішила на прикладі двох різних поколінь показати, що технічні професії однаково пасують усім.

Яна Планагума вчиться на першому курсі середньої школи «Salesians de Rocafort» в Барселоні. Незважаючи на те, що їй тільки 12 років, вона вже твердо знає, чим хоче займатися у майбутньому: «Я люблю математику. Я вже обрала своє майбутнє, до якого йтиму, і ніщо і ніхто не зупинить мене». Інше покоління представляє Пакі Лізана - інженер з телекомунікацій і керівник відділу цифрових продуктів SEAT. На її думку, наука завжди була відкрита для дівчат, важливо лише надихати їх і залучати до цієї галузі. «Збільшення кількості жінок у цих сферах - ключ до успішного подолання гендерних стереотипів у майбутньому», - стверджує вона.

Image

Нова формула

«Я входила до 900 найкращих з 15 000 іспанських учнів на іспитах з математики в 5-му класі», - каже Яна. Свого часу Пакі теж мала визначні успіхи у цьому ж віці. Вона проводила експерименти з фізики, хімії та математики, серйозно заглиблюючись у сферу науки і технологій. «Я навіть написала код, який міг обдурити програму іспиту. У підсумку це виявилося складніше, ніж сам іспит», - сміється вона.

«Моя креативність і пристрасть у вирішенні проблем - ось що підштовхнуло мене до вивчення телекомунікаційної інженерії. Для мене наука і технологій - це енергія для зміни статусу-кво, це революція, доступна не тільки чоловікам, але і жінкам», - каже Пакі. Як говорить статистика Організації економічного співробітництва і розвитку, на інженерних спеціальностях навчається всього 24% дівчат. Здається, Яна знає причину: «Я впевнена, що є багато дівчат, які мріють стати інженерами, але вони бояться. Я б порадила їм просто піти на це, незважаючи ні на що», - пояснює вона.

Image

Жінки в науці

Сьогодні SEAT є однією з провідних в Європі автомобільних компаній з найбільшою кількістю жінок. Тут 21% робочої сили складають саме дівчата. Зараз бренд активно розвиває напрямок міської мобільності, в якому завжди є місце таким молодим даруванням, як Яна. Тут вони дівчата зможуть не тільки розвинути свої технічні навички, а й побудувати хорошу кар'єру. «Прийшов час жінок. Ми збираємося зіграти ключову роль в перетворенні світу. Ми вносимо гендерна різноманітність і передаємо новому поколінню свої навички в областях, в яких ми досягаємо успіху: інновації, стійкість і мобільність », - зазначає Паки.

Паки Лизана вважає, що вивчення наукових і технічних дисциплін дає жінкам необхідні навички і знання для досягнення успіху в активно мінливому світі: «Я раджу всім пробувати різні напрямки і експериментувати. А коли ви знайдете те, чим будете дійсно захоплені, йдіть до кінця. Тому що суспільство не може заборонити вам вносити свій внесок у вирішення проблем, які точно чекають нас в майбутньому ».
 

Image

Підписатися на розсилку новин

За допомогою нашої розсилки новин Ви зможете регулярно отримувати інформацію про наш автосалон та численні ексклюзивні пропозиції!

Введені дані недійсні. Будь ласка, спробуйте ще раз.

Оберіть форму звернення

На жаль, виникла проблема з реєстрацією на розсилку. Будь ласка, повторіть спробу пізніше.

checkbox_default

Дякуємо!

Ви щойно зареєструвалися на отримання розсилок.

Ви одразу отримаєте електронне повідомлення з посиланням для підтвердження. Будь ласка, перейдіть по цьому посиланню, аби завершити реєстрацію.