Аеліта Моторс Новини

Свіжі та актуальні новини від Аеліта Моторс.

  1. Новини
  2. Один день із життя електричного самоката
08.07.2019
Іновації та технології

Один день із життя електричного самоката

/ Довжина 60 % усіх поїздок на автомобілі не перевищує 8 км, тож у великих містах електричні самокати перетворюються на дедалі актуальнішу альтернативу/ Зараз вони широко використовуються як транспортний засіб у таких містах, як Париж, Берлін, Барселона чи Мадрид/ Користувачам самоката SEAT eXS KickScooter цей новий засіб пересування допомагає економити час і гроші

12

Міська мобільність радикально змінюється. Сьогодні протяжність 60 % від усіх поїздок не перевищує 8 км, а дедалі більша кількість людей комбінує різні види транспорту із персональними засобами забезпечення мобільності, такими як електричні самокати і скейтборди. У великих містах, до яких належать Париж, Берлін, Барселона чи Мадрид, вони вже стали поширеним способом переміщення. За попередніми оцінками, лише вулицями іспанських міст зараз їздять понад 26 000 одиниць таких транспортних засобів.

Чотири місяці тому Жайро Борокс (Jairo Borox) включив SEAT eXS KickScooter у свій щоденний графік. Щомісяця він проїжджає на самокаті понад 400 км, що дозволило йому знизити транспортні витрати на 60 євро. Ось як він проводить свій день з електросамокатом.

-05:30. Зайва година сну: Жайро рано встає на роботу. У цей час він виходить зі свого будинку в місті Л'Успіталет-да-Любрагат (L'Hospitalet de Llobregat) на південний захід від Барселони і проїжджає на своєму самокаті два кілометри до залізничної станції. О 5:38 він сідає на потяг до міста Сан-Бой-да-Любрагат (Sant Boi de Llobregat, провінція Барселони), де розташована його кондитерська. Раніше він проїздив усю відстань до місця роботи на автобусі, що відправлявся о п'ятій ранку. «Мій самокат дозволяє мені поспати зайву годину, а це значна перевага, якщо тобі доводиться прокидатися так рано», - говорить він.

-06:15. На роботу на самокаті: електричний самокат Жайро везе його до кондитерської, розташованої за 3 км від залізничної станції, де він одягає біле вбрання шеф-кондитера, щоб зайнятися виготовленням різноманітних шоколадних виробів.

-11:00. Знову на самокат: зараз Жайро має відвезти готову випічку і шоколадні вироби в кондитерський магазин у Барселоні, щоб клієнти змогли посмакувати щойно приготованими виробами. Він сідає на потяг, оскільки магазин знаходиться за 17 км звідси, але знову їде на станцію на самокаті, оскільки це найшвидший спосіб дістатися сюди. «Одна з головних переваг поєднання цих видів транспорту - відсутність сюрпризів, тривалість усіх моїх поїздок точно розрахована», - пояснює Жайро.

-11:45. Ідеальне рішення для міст: Жайро сходить з поїзда на останній зупинці, станції Франсія (Francia Station). Кондитерський магазин розташований усього за 400 метрів звідси в модному районі Борн (Born), цю відстань він долає на своєму самокаті всього за дві хвилини. «У більшості міст є необхідні умови для користування самокатами. В інших зараз працюють над створенням можливостей для того, щоб люди могли легко і безпечно діставатися будь-куди на своїх самокатах», - говорить він.

-14:00. Ідеальний для коротких відстаней: після роботи він часто лишається в Барселоні, щоб пообідати з друзями. «Мені подобається гнучкість, яку забезпечує самокат. Коротку відстань можна подолати за лічені хвилини, а потім скласти його і взяти з собою куди завгодно».

-16:00. Знову вдома: після обіду Жайро їде на метро до Л'Успіталет-да-Любрагат, а звідти вирушає на своєму самокаті, долаючи менше кілометра приблизно за дві хвилини.

-20:00. Самокат подорожує з ним і в автомобілі: увечері в п'ятницю і на вихідних Жайро з друзями вечеряє та розважається в Барселоні. Він приїжджає на одну з парковок на в'їзді в місто і виймає з багажника свій SEAT eXS KickScooter, щоб дістатися на ньому до місця зустрічі. «Завдяки цьому я можу забути про поїздки довкола в пошуках місця для стоянки, за яке до того ж треба платити».

-23:00. Без самоката нікуди: вдома він підключає самокат до розетки, щоб зарядити його. Сьогодні він проїхав на ньому понад 20 км і зекономив приблизно дві години часу. Крім того, щомісяця він економить понад 60 євро на пальному, оплаті стоянок і квитків на громадський транспорт. «Коли самокати тільки почали з'являтися, я не розглядав їх як прийнятний варіант, але зараз це стало важливою частиною мого щоденного графіка», - зізнається він.

Три запитання про електричний самокат

Які його запас ходу і максимальна швидкість? Запас ходу SEAT eXS KickScooter становить до 25 км, а максимальна тривалість заряджання - три з половиною години. Максимальна швидкість сягає 25 км/год, маса - 12,5 кг. Він оснащений світлодіодними фарами, що дозволяють краще бачити і бути помітнішим, а електричні та механічні гальма гарантують безпечну зупинку без зайвих зусиль. Задля кращого захисту гальмівні троси і батарея інтегровані в рульову колонку. Крім того, самокат має суцільні гумові колеса, що не бояться проколів.

Якими законами регламентується його використання? Самокат можуть водити особи, яким виповнилося 14 років. Кожне місто має власні регуляторні норми, але лише в кількох європейських містах діють особливі вимоги. В Іспанії до таких міст належать лише Барселона, Мадрид і Валенсія, але національний департамент дорожнього руху готує законодавчий акт. На самокатах можна рухатися велосипедними доріжками і вулицями на швидкості до 30 км/год, на тротуарах і дорогах використання самокатів заборонене. Наявність шолома рекомендується, його використання є обов'язковим для осіб віком до 15 років.

Вони розраховані тільки на приватне використання? Ні. Електричний самокат прийшов надовго і буде доступний у різних форматах, включно з отриманням в оренду в потрібний час і в потрібному місці за допомогою мобільного додатка. Компанія SEAT спільно зі стартапом UFO впровадила такий сервіс у Мадриді: на території всього міста доступні 500 електричних самокатів. За словами директора SEAT з маркетингу продукції Лукаса Касасноваса (Lucas Casasnovas), «...у цього виду транспорту чудове майбутнє. Він має великі перспективи для зростання, і ми лише розпочали нашу співпрацю з UFO. Зараз ми працюємо в Мадриді, але розраховуємо на продовження співпраці з метою впровадження цього сервісу на решті території Іспанії та в інших європейських містах».

Підписатися на розсилку новин

За допомогою нашої розсилки новин Ви зможете регулярно отримувати інформацію про наш автосалон та численні ексклюзивні пропозиції!

Введені дані недійсні. Будь ласка, спробуйте ще раз.

Оберіть форму звернення

На жаль, виникла проблема з реєстрацією на розсилку. Будь ласка, повторіть спробу пізніше.

checkbox_default

Дякуємо!

Ви щойно зареєструвалися на отримання розсилок.

Ви одразу отримаєте електронне повідомлення з посиланням для підтвердження. Будь ласка, перейдіть по цьому посиланню, аби завершити реєстрацію.